Založ si blog

5 návrhov na vylepšenie slovenského pravopisu

Návrh č. 1.  Nahradenie desatinnej čiarky desatinnou bodkou.

Odôvodnenie: Čiarka má na Slovensku vo vzťahu k číslam dve rôzne funkcie: 1. Oddelenie desatinnej časti od celej časti čísla. 2. Oddelenie dvoch čísel jedného od druhého. To môže viesť k viacznačnému chápaniu postupnosti čísel a čiarok. Príklad: postupnosť znakov 3,14,2,72 môžeme pochopiť ako 4 rôzne celé čísla, jedno desatinné číslo a dve celé čísla, alebo ako dve desatinné čísla. Uvedenú postupnosť môžeme teda interpretovať nasledujúcimi 5 rôznymi spôsobmi: 3,  14,  2,  72, alebo 3,14,  2,  72, alebo 3,  14,2,  72, alebo 3,  14,  2,72, alebo 3,14 a 2,72. Keby sme namiesto desatinnej čiarky používali desatinnú bodku, každá postupnosť čísel, bodiek, čiarok, prípadne medzier by mala vždy jednoznačnú interpretáciu. Napríklad zápis 3.14,2,72 by znamenal jedno desatinné číslo 3.14 a dve celé čísla 2 a 72.

Návrh č. 2. Odlíšenie písmena O od nuly (O od 0).

Odôvodnenie: Na označenie písmena veľké tlačené O a číslice nula sa používa rovnaký, alebo veľmi podobný znak. Vo fonte, v ktorom práve píšem, sú to znaky O a 0. To často vedie k omylom – k zamieňaniu 0 a O. V televízii som videl reláciu, v ktorej hovorili, že istý dôchodca dostal pokutu za to, že v nejakom formulári zle napísal evidenčné číslo svojho vozidla. Preto by sa malo veľké písmeno O graficky odlíšiť od nuly. Dá sa to rôznymi spôsobmi. Poznal som dve pracoviská. Na jednom preškrtávali nulu, na druhom pracovisku preškrtávali písmeno O. Ja navrhujem písať veľké tlačené O s „chvostíkom“ vpravo hore, podobne, ako sa píše veľké písané O. Alebo inak povedané, ako veľké Q otočené „hore nohami“.

Návrh č. 3. Nahradenie písmena ä písmenom e.

Odôvodnenie: Písmeno ä („široké e“)  na Slovensku takmer všetci ľudia vyslovujú ako e a väčšina ľudí ä ani nedokáže vysloviť.

Návrh č. 4. Zrušenie vybraných slov.

Odôvodnenie: V terajších vybraných slovách by sa namiesto y malo písať i. Učenie sa vybraných slov je zbytočné zaťažovanie žiakov samoúčelným memorovaním. Nemá to žiadne rozumné odôvodnenie. Čas ušetrený neučením sa vybraných slov by sa dal využiť na učenie a precvičovanie niečoho užitočného a tvorivého. Deti by mohli napríklad písať viac slohových úloh, rozoberať stavbu viet a robiť ešte iné užitočné veci. Pokladám za zvrátené, že zamenenie  y a i je učiteľkami slovenčiny pokladané za väčšiu chybu, ako zamenenie hlásky ktoré zmení význam slova, alebo použitie nesprávneho rodu či nesprávne skloňovanie. Pretrvávanie vybraných slov v slovenčine pokladám za zlomyseľnosť dospelých voči deťom: „Keď sme sa vybrané slová mohli naučiť my, môžete sa ich naučiť aj vy“.

Návrh č. 5. Úplné zrušenie y a jeho nahradenie i.

Odôvodnenie: V slovenčine by mala platiť zásada „píš ako počuješ“. Tak to chcel aj Ľudovít Štúr. Písanie y v slovenčine zaviedol až nejaký pán Hatala (bol to asi veľmi zlomyseľný človek).

V tomto prípade ja sám nemám jednoznačný názor. Odlišovanie i a y má v niektorých prípadoch význam. I a y napríklad v písanom texte odlišujú jednotné a množné číslo prídavných mien. Toto by sme mohli oželieť, pretože v hovorenej reči používame iba jedno a to mäkké i a nikomu to nevadí. Skutočný význam má rozlišovanie mäkkého a tvrdého i pri písaní di, ti, ni, li a dy, ty, ny, ly. Ak by sme y nahradili i, tak by sme museli di, ti, ni, li od dy, ty, ny, ly odlišovať iným spôsobom, napríklad písaním mäkčeňa na d, t, n, l, teda terajšie di, ti, ni, li by sme písali ďi, ťi, ňi, ľi a terajšie dy, ty, ny, ly by sme písali di, ti, ni, li. Potom by už asi bolo dobré písať aj ďe, ťe, ňe, ľe.

Poznámka na záver.

Uvedomujem si, že nemám právo meniť slovenský pravopis, ale o jeho prípadnej zmene by nemala rozhodovať ani úzka skupinka slovenských jazykovedcov. Slovenský jazyk je majetkom celého slovenského národa, preto by o zmene jeho pravopisu mala rozhodovať čo najväčšia skupina odborníkov, alebo všetci Slováci a Slovenky v referende.

 

Tieto moje návrhy posielam:

Jazykovednému ústavu Ľudovíta Štúra,

ministerke kultúry Slovenskej republiky,

Ministerstvu školstva Slovenskej republiky,

prezidentke Slovenskej republiky,

predsedovi Slovenskej národnej rady,

predsedovi vlády SR,

parlamentným politickým stranám a

zverejním ich aj na svojom blogu  „ondrej77.blog.pravda.sk“

 

Ondrej Brezina          v Bratislave dňa 18. 12. 2020

Obetovať život 40-ročného človeka za záchranu 80-ročného považujem za príšerný cynizmus a nespravodlivosť.

17.12.2021

Ochorenie covid 19 má v našej spoločnosti privilegované postavenie. Kvôli covidu v našich nemocniciach oddelenia určené na liečenie iných chorôb zmenili na covidové. Kvôli covidu odkladajú operácie potrebné na záchranu pacientov postihnutých inými chorobami. Z televíznych, rozhlasových, novinových aj internetových správ sa každý deň dozvedáme podrobné správy [...]

Pes na reťazi a pes v byte. Ktorý je na tom horšie?

07.05.2021

Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci. Obraciam sa na vás, pretože by ste mali schvaľovať zákon, ktorý zakáže chov psov uviazaných na reťaziach. Ja som ale presvedčený, že život psov, ktorí sú celý život zatvorení v bytoch je oveľa horší. Myslím, že ľudia aj zvieratá potrebujú k tomu, aby ich život bol plnohodnotný, stále nové podnety – nové [...]

Čím viac sa testujeme, tým nás je viac nakazených,

03.03.2021

a budeme sa testovať asi až dovtedy, kým nebudeme nakazení všetci. Celoplošné testovanie na koronavírus sa nezastaví, pretože ho vymyslel sám Igor Najmúdrejší o ktorom všetci vieme, že je neomylný ako pápež (určite si to myslí aspoň on sám). Niektorí politici hovoria, že celoplošné testovanie by sa malo zastaviť, pretože to zvyšuje mobilitu. Ja si myslím, že [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Ondrej Brezina

Moje názory a postrehy

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 48251x
Priemerná čítanosť článkov: 4021x

Autor blogu

Kategórie