Založ si blog

Obetovať život 40-ročného človeka za záchranu 80-ročného považujem za príšerný cynizmus a nespravodlivosť.

Ochorenie covid 19 má v našej spoločnosti privilegované postavenie. Kvôli covidu  v našich nemocniciach oddelenia určené na liečenie iných chorôb zmenili na covidové. Kvôli covidu odkladajú operácie potrebné na záchranu pacientov postihnutých inými chorobami. Z televíznych, rozhlasových, novinových aj internetových správ sa každý deň dozvedáme podrobné správy o počte novonakazených, hospitalizovaných a zomretých pacientov na covid 19. O iných chorobách tam nie je ani zmienka – ako keby ani neexistovali. Iba raz za posledný polrok som sa dozvedel, že covid 19 je v poradí chorôb ktoré zapríčiňujú úmrtia ľudí až na 4. mieste. Oveľa viac ľudí zomiera na onkologické (rakovina), srdcovo-cievne (infarkt) a mozgovo-cievne (porážka) ochorenia. Napriek tomu liečenie ochorenia na covid 19 vláda aj zdravotníci upredňostňujú pred liečbou iných ochorení.

Kvôli tomu, aby 80-ročnému pacientovi s covidom predĺžili život povedzme o 10 rokov, sú ochotní odložiť operáciu 40-ročného (alebo aj 20-ročného) onkologického pacienta, ktorý by po úspešnej operácii a následnej liečbe mohol žiť ešte možno 50 (alebo 70) rokov, ale kvôli odloženej operácii zomrie možno už o 5 rokov. Toto ja považujem za príšerný cynizmus a nespravodlivosť, pretože zachránený 40-ciatnik by mohol pre svojich blízkych aj pre celú spoločnosť priniesť oveľa viac úžitku ako zachránený 80-tnik. Starí ľudia môžu prinášať úžitok len pre svojich blízkych (aj to len niektorí, iní, o ktorých sa treba starať, sú aj pre svojich blízkych príťažou). Pre spoločnosť starí ľudia neprinášajú úžitok, sú len príťažou (treba im vyplácať dôchodky).

Za cynizmus považujem aj to, že minister financií chce medzi dôchodcov rozdať 300 miliónov Eur za to, že sa dajú zaočkovať proti covidu, a to aj napriek tomu, že televízna lotéria ukázala, že peniaze nemotivujú ľudí aby sa dali zaočkovať a vláda uvažuje o povinnom očkovaní ľudí nad 60 rokov. Popri tom, na zvýšenie platov zdravotných sestričiek nechce uvoľniť mizerných 12 miliónov. Platy zdravotníckych pracovníkov sa majú v budúcom roku zvýšiť o 3.8%, zatiaľ čo inflácia sa odhaduje na viac ako 5%. (Platy učiteľov sa majú zvýšiť o úbohé 3%.) To, že za očkovanie dostanú po 300 Eur iba ľudia nad 60 rokov a ostatní nie, považujem za diskrimináciu skupiny ľudí podľa veku.

Ja som za povinné očkovanie proti covidu, ale nechápem, prečo by malo byť povinné práve pre ľudí nad 60 rokov. Starí ľudia by mali mať právo slobodne sa rozhodnúť, či sa chcú zaočkovať alebo nie – či chcú zvýšiť pravdepodobnosť že sa dožijú dlhšie. Neviem, prečo nútiť do očkovania toho, kto je zmierený so smrťou. Smrť nikoho aj tak neminie a starý človek by mal byť na ňu pripravený a mal by mať na ňu právo rovnako, ako má právo na život. Naopak, podľa mňa by mali povinne očkovať tých ľudí, ktorí to najviac potrebujú: zdravotníkov, učiteľky, predavačky a iných takých, ktorí prichádzajú do kontaktu  s mnohými ľuďmi a nezaočkovaní by nakazili pravdepodobne viac ľudí ako zaočkovaní. Navyše, keď ochorie dôchodca, nestráca žiadne príjmy, naopak, ak je v nemocnici, tak dokonca ušetrí za stravu. Keď ochorie pracujúci človek, príde o časť svojho príjmu – PN-ka je nižšia ako mzda.

Obetovať život 40 ročného človeka za záchranu 80 ročného človeka je plne v súlade s kresťanskou morálkou, pretože podľa kresťanskej morálky má život každého človeka rovnakú hodnotu. Raz som počúval z rozhlasu besedu o prezidentovi vojnového Slovenského štátu – Jozefovi Tisovi. Jedna poslucháčka k tomu povedala, že Tisa mnohí ospravedlňujú za to, že Židom, ktorí boli pre štát dôležití, napríklad lekárom, udelil prezidentské výnimky a tým ich zachránil pred smrťou v koncentračných táboroch. To však podľa poslucháčky nebolo kresťanské. Podľa nej by bolo kresťanské to, keby zachránil starých a chorých ľudí. K tomu ja dodávam, že starí a chorí by bez mladých pomreli od hladu a tak by pomreli vlastne všetci. Takáto kresťanská morálka sa mi hnusí.

Poznámka: Ja mám rovných 60 rokov, pôjdem sa 3. krát zaočkovať a teda budem mať nárok na 300 Eur, ale aj tak to pokladám za nespravodlivé. Radšej by mali všetkým dôchodcom zdvihnúť dôchodky o úroveň inflácie (5%) a nie o necelé 2%.

Ondrej Brezina,   v Bratislave 16.12.2021

Pes na reťazi a pes v byte. Ktorý je na tom horšie?

07.05.2021

Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci. Obraciam sa na vás, pretože by ste mali schvaľovať zákon, ktorý zakáže chov psov uviazaných na reťaziach. Ja som ale presvedčený, že život psov, ktorí sú celý život zatvorení v bytoch je oveľa horší. Myslím, že ľudia aj zvieratá potrebujú k tomu, aby ich život bol plnohodnotný, stále nové podnety – nové [...]

Čím viac sa testujeme, tým nás je viac nakazených,

03.03.2021

a budeme sa testovať asi až dovtedy, kým nebudeme nakazení všetci. Celoplošné testovanie na koronavírus sa nezastaví, pretože ho vymyslel sám Igor Najmúdrejší o ktorom všetci vieme, že je neomylný ako pápež (určite si to myslí aspoň on sám). Niektorí politici hovoria, že celoplošné testovanie by sa malo zastaviť, pretože to zvyšuje mobilitu. Ja si myslím, že [...]

Polovičaté proticovidové opatrenia vlády sú zbytočnou buzeráciou slušných ľudí.

12.02.2021

Doteraz som pokojne znášal opatrenia našej úžasnej vlády zamerané proti šíreniu ochorenia covid 19. Ale už začínajú štvať aj mňa. Verím, že tie opatrenia sú myslené dobre. Ale pretože ich značná časť našich spoluobčanov nedodržiava, koronavírus sa šíri veselo ďalej a opatrenia sú preto zbytočné. Počul som hovoriť starostu nejakej obce, že vie, že po dedine [...]

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

Ondrej Brezina

Moje názory a postrehy

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 48245x
Priemerná čítanosť článkov: 4020x

Autor blogu

Kategórie